Rozbudowa laptopa

Kiedy nie wiesz, gdzie dodać post, skorzystaj z tej kategorii, jednak pamiętaj, że jeśli dodasz post do tej kategorii, a na forum jest inna, która pasuje do poruszanego przez Ciebie tematu - post zostanie usunięty lub przeniesiony do innego wątku (zmieni się adres url posta).
Awatar użytkownika
Tomasz

Rozbudowa laptopa

Post autor: Tomasz »

Hejka,
mam laptop, który ma już 5 lat. Procesor i5, 8GB RAMu, więc nie ma tragedii. Ale wszystko się rozbija o to, że nie mam karty graficznej dobrej. Mam jakąś zintegrowaną, a chciałem sobie w końcu w coś pograć na laptopie:) Nie chcę wydawać duży kasy na to. Słyszałem, że istnieje coś takiego jak zewnętrzna karta graficzna do laptopa?? Może ktoś z Was mi przybliżyć ten temat?
Dzięki!
Awatar użytkownika
Malva

Re: Rozbudowa laptopa

Post autor: Malva »

Tak, możesz taką kartę podpiąć do praktycznie dowolnego laptopa. No musi mieć albo wejście USB-C, albo Thunderbolt (trzeba na to patrzeć przy wyborze i zakupie karty graficznej, czy ma się akurat takie wejście w swoim laptopie, aby potem nie było tragedii!). Wpina się kartę graficzną zewnętrzną, ona sobie leży spokojnie obok laptopa, a Ty możesz grać w gry bez potrzeby zmiany całego sprzętu.
Awatar użytkownika
Truda

Re: Rozbudowa laptopa

Post autor: Truda »

Tylko weźcie pod uwagę to, że te karty graficzne zewnętrzne nie są wcale takie tanie. Ale fakt, ich zaletą jest to, że po pierwsze można je podpiąć do laptopa, a po drugie - można je podpinać do kilku laptopów - czyli są przenośne. Jak np mamy laptop w domu i drugi w pracy, to taką kartę graficzną zewnętrzną można przenosić sobie i mieć zainstalowaną na dwóch komputerach:)
ODPOWIEDZ