montaż rekuperacji

Awatar użytkownika
mirosz-98

montaż rekuperacji

Post autor: mirosz-98 »

Witam forumowicze, mogę mieć do was prośbę o rady? Chodzi o to, że niedawno znalazłem całkiem fajnie zaopatrzony sklep z rekuperatorami, gdzie ceny są naprawdę przyjazne kieszeni. Zastanawiałem się czy byłbym w stanie samodzielnie zamontować taką instalację. Jeśli tak to czy wy macie dla mnie jakieś wskazówki? Chętnie każdą z nich przyjmę i zastosuję w razie potrzeby ;)
Awatar użytkownika
gajga

Re: montaż rekuperacji

Post autor: gajga »

Kontrolowana wentylacja czyli rekuperacja to nowoczesny i bardzo przydatny system zarówno w nowych domach jak i tych modernizowanych. Nie ma powodu aby obawiać się wysokiego zużycia energii, w „trybie użytkowym” centrale wentylacyjne z reguły zużywają około 50 wh. Nie wyobrażam sobie jednak aby taką instalacje wykonywać samodzielnie, nawet jeśli posiada się odpowiednie urządzenia.
margiel

Re: montaż rekuperacji

Post autor: margiel »

Tak, warto. Rekuperacja pomaga trochę schłodzić świeże powietrze, zanim trafi ono do wnętrza domu, bo oddaje ciepło do powietrza, które jest usuwane. Dzięki temu klimatyzacja ma mniej pracy.

Ale jeśli nie masz klimatyzacji, to rekuperacja nie wystarczy, bo w upalne dni świeże powietrze nadal będzie zbyt ciepłe.

No i od siebie polecam kntakt z firmą https://ultrawent.pl/

Mogą Ci zamontować urządzenie i doradzić w jego wyborze .
ODPOWIEDZ